BASINDAN YAZILAR
Tasarruf Teşvik Paketinde Dikkat Çekmek İstediğimiz Bir Konu / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Tasarruf Teşvik Paketinde Dikkat Çekmek İstediğimiz Bir Konu / Osman Arıoğlu

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan tasarruf teşvikleri ve yeni düzenlemeler paketine ilişkin kanun tasarısı geçtiğimiz hafta sonuna doğru TBMM'ye gönderildi.

 

Böylece paket içeriği de daha net olarak ortaya çıkmış oldu. Biz de gönderilen tasarı ışığında pakette yer alan konuları açıklamaya devam edelim. Hemen belirtelim pakette yer alan ana tema tasarrufları ve öz kaynağa dayalı müteşebbisliği teşvik amacı taşımaktadır. Geçen yazımızda belirttiğimiz konulara ilaveten aşağıda yer alan iki konu bunlara en bariz örnek olarak gösterilebilir.

Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek

Mevcut uygulamada SPK mevzuatına göre kurulan girişim sermayesi yatırım fonları ve ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Bu defa getirilmesi planlanan düzenlemenin sağlayacağı ilave avantaj; şirketler veya şahıslara beyan edilecek kazançların %10'unu ve öz sermayenin %20'sini aşmayan tutarda girişim sermayesi fonu ayırabilmeleri ve fona ayrılan bu tutarın gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesidir. Düzenlemenin getireceği ilave avantaj örneğin kurumlar vergisinden 2 puanlık bir avantaja tekabül edecektir. Ayrılan bu tutarın ayrıldığı yılın sonuna kadar girişim sermayesi yatırım ortaklığı veya fonuna yatırım yapılması gerekmektedir. Aksi durumda gecikme faizi ile vergisinin ödenmesi gerekecektir.

Melek yatırımcı desteği

Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almış olanlara hisse senedi alımı yoluyla destek veren ve en az iki yıl bu hisse senetlerini elinde tutan, eğer destek verdiği yatırımcı son beş yılda Ar-Ge desteğini almış bir yatırımcı ise, koyduğu sermaye tutarının %100'ünü, diğer durumlarda %75'ini kazancından indirebilmesini sağlayacak bir düzenleme. Şu kadar ki bir yılda bu şekilde kazançtan indirilebilecek tutar her ne şekilde olursa olsun 1 milyon TL'yi geçemeyecek.

Burada amaçlananın fikri olup yeterli sermayeye sahip olamayan ve bankacılık siteminden de yeterli kredi bulamayan müteşebbise destek verilmesini ve bu şekilde de yeni projelerin hayata geçirilmesine imkân sağlanmasıdır. Bazı ülkelerde de uygulaması olan, girişimciliği ve yeniliği destekleyen, genç müteşebbisleri cesaretlendirmeyi amaçlayan önemli bir düzenleme. Bu tür projeler küçük çaplı projeler olacağı için 1 milyon lira zaten yüksek bir tutar olacaktır. Projeye destek verenin koyduğu bu sermaye tutarını kazancından indirebilmesine imkân verilmesi sistemin en önemli cazibesidir. Projeye para koyacak olanınHazine Müsteşarlığı'ndan izin alması gereği ise ilk anda bürokrasi gibi görülse de, böyle bir teşvik için mutlaka bir makamın bu teşvike değerdir demesine ihtiyaç olacağından, sistemin sağlıklı işlemesi için bir gerekliliktir.

Kredi faizlerinde kısıtlama

Pakette yer alan, ilave yük ve risk oluşturma ihtimali yüksek olan en önemli konu işletme kredilerinde faiz, komisyon, kur farkı, vade farkı gibi maliyetlerin %10'una kadarlık bir kısmının gider yazılmamasıdır. İlk bakışta yapılan düzenleme ile sadece Bakanlar Kurulu'na yetki alınmaktadır. Bakanlar Kurulu bu yetkiyi ihtiyaten alıyor, zaten kullanılmayabilir denilse de; herhangi bir başka kıstas getirilmeden yatırım maliyetine eklenenler dışında kredi maliyetlerinin onda birlik bölümünün dahi gider yazılamaması sıkıntı yaratabilecek bir konudur. Her şeyden önce vergi tekniği açısından savunulması da zordur.

Elbette böyle bir düzenleme firmaların daha çok öz kaynağa yöneltilmeleri amacı taşımaktadır. Bir yandan da ölçüsüz kredi kullanımlarını engelleme hedefi gütmektedir. Ancak öz kaynaklara oran vs. gibi başka bir kriter olmaksızın böyle bir uygulama, teşebbüs ruhunu azaltıcı ve işletmeleri gereksiz yere cezalandırıcı bir duruma gelebilir. Ayrıca, yabancı doğrudan yatırımcılar açısından da bir risk unsuru olarak değerlendirilebilecektir. TBMM teknik komisyonu olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nda maddenin etraflıca tartışılması sonucunda daha sağlıklı bir hal alacağını veya tamamıyla metinden çıkarılabileceğini bekleyebiliriz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM