BASINDAN YAZILAR
Yüksek Ücret Alınan Ayda Emekli Olmak Emekli Aylığını Yükseltir mi? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yüksek Ücret Alınan Ayda Emekli Olmak Emekli Aylığını Yükseltir mi? / Şevket Tezel

 Yüksek Ücret Alınan Ayda Emekli Olmak Emekli Aylığını Yükseltir mi?

Soru: 05.03.1987 tarihinde SSK girişliyim ve halen 7 bin 586 prim ödeme gün sayım var. 21.08.1968 doğumluyum. Bu konuda sizden en doğru cevapları alacağıma inanıyorum.

1.Sorum: Bize üç ayda bir Mart_Haziran_Eylül_Aralık aylarında maaşa ek olarak ikramiye veriliyor. Temmuz ayından sonra vergi matrahımız yükseldiği için maaşımız düşüyor. Bu durumda emekli olmak için prim ayı olarak ödenenen en yüksek ayı mı seçmeliyim?

2.Sorum: Brüt 1946 TL üzerinden primim yatıyor. Emekliliğim geldiği halde prim gün sayımın artmasının emekli maaşımın artmasında bir yararı olur mu? Bu brüt maaşla ne kadar çalışırsam alacağım kıdem tazminatı ve emekli maaşımda artış olur? Kıdem tazminatlarının yarıya indirilmesi meclis gündeminde bu yasa tasarısının onaylanması sizce beni etkiler mi? Nesrin ÖZÇELİK

Cevap: 2 bin 600 TL'den düşük matrahınızla çalışmaya devam ederseniz bağlanacak emekli aylığınız düşer. Bu durumda emekliliğiniz gelmişse emekli olun ve işyeriniz de size ihtiyaç duyuyorsa aynı işyerinde emekli olduktan sonra da destek primi ödeyen çalışan olarak devam edin. Çalışırken artan kümülatif vergi matrahınızla aylığınızın düşmesi emekli aylığınızı da emekli olurken alacağınız kıdem tazminatınızı da etkilemez. Zira kıdem tazminatınız brüt ücretten hesaplanacağı gibi prime esas kazanç matrahınız da brüt ücret ve varsa eklentilerinden oluşmaktadır. İkramiye aldığınız aylarda emekli olmanız da sonucu etkilemez. Zira emekli olduğunuz ayın bağlanacak aylığa etkisi 1990 yılından bu yana geçen diğer primli aylarınızdan daha fazla değildir. Yılda dört defa alacağınız ikramiye kıdem tazminatı hesabına da bir aya düşen miktarı ölçüsünde yansıtılacak. Bu konuda devamlı taslak değiştirilse de ben emekli olmanız halinde kıdem tazminatınızın yeni çıkacak yasadan etkileneceğini düşünmüyor, çıkacak yasanın yürürlük tarihine kadar olan kıdem tazminatı hakları bakımından bir hak kaybı oluşturulacağını öngörmüyorum.

 

Soru: Mart 2009 ayında astsubay olarak görevde iken istifa/emeklilik ile yaşı beklemeden emekli oldum. Mart 2014 tarihinde emekli ikramiyesi ve maaşıma hak kazanıyorum. Bu süre zarfında çalışmak istiyorum. Ancak sigorta yaptırdığım takdirde ikramiyemi alamayacağım söyleniyor. Bu nedenle sigortalı çalışamıyorum, konu ile ilgili ne yapmalıyım? Salih DOĞUÇAM

Cevap: Hizmet sürenizi tamamlayarak ayrıldığınıza göre emekli ikramiyesi almamanız için bir neden kalmamış. Anayasa Mahkemesinin kararları sonucu, bir gün bile olsa son defa SSK veya Bağ-Kur'lu iken Emekli Sandığı'ndan emekli olma halinde ikramiye ödenmeme uygulamasının gerekçesi 2009 yılından beri kalmadı. SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olarak çalışabilirsiniz. Önemli olan bin 260 günden az çalışmanız ki zaten 2014 Mart ayına kadar bu kadar süre de kalmamış durumda.

 

Soru: 25.01.1959 doğumlu kadın yakınımın ilk işe giriş tarihi 01.02.1991'dir. 3 bin 600 günü 30.11.2010'da dolduran bu sigortalı yaştan ne zaman emekli olabilir? Musa YÜCEL

Cevap: Kadın yakınınız 15 yıl şartını daha önce tamamlamış olsa bile 50 yaşı ve 3 bin 600 günü 23.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında doldurduğundan yaştan emeklilik için 56 yaşını dolduracağı 25.01.2015 tarihini beklemek durumundadır.

(Kaynak: Alitezel.com | 04.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM