BASINDAN YAZILAR
Zammı Az Bulan Memur İş Bıraktı - MuhasebeTR

Zammı Az Bulan Memur İş Bıraktı

 Sendikalar ile hükümet arasında ay başından bu yana süren görüşmelerde anlaşma sağlanamaması, memuru sokağa döktü. Memurlar, hükümetin bu yıl için yaptığı yüzde 3,5+4 zam teklifini düşük buldu. Bazı okullarda öğretmenler dersbaşı yapmadı, hastaneler acil servisler dışında hizmet vermedi. Zam oranını Hakem Kurulu belirleyecek.

Sendikalar ile hükümet arasında süren zam görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması memuru sokağa döktü. Türkiye genelinde uygulanan eylem sebebiyle okulların büyük kısmında ders yapılamadı. Tren seferlerinin bir bölümü aksadı. Hastanelerde ise acil servisler dışında hizmet verilmedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş bırakmanın yasal olmadığını belirtirken, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eyleme katılan öğretmenlere ceza verilmeyeceğini açıkladı. Hakem Kurulu'nun son kararı vereceği zam oranları konusunda Başbakan Yardımcısı Ali Baba-can'dan uyarı geldi: "3 milyon memurun zammı için 74 milyona vergi yükü bindiremeyiz."

İşçi sendikaları da memur eylemine destek verdi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, memurların eylemine katılarak destek oldular. Hükümet ile sendikaların zam pazarlığında anlaşmaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Hakem Kurulu'nun vereceği karar kesin olacak. Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Bu nedenle 4,5 milyon memur ve emekli, Kurul'dan çıkacak karar kilitlenmiş durumda. Ancak sendikalar, Hakem'in vereceği kararı beklemeden meydanlara indi. KESK ve Kamu-Sen bütün iş kollarında iş bırakma eylemi yaptı. Memur-Sen'de ise Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun başkanı olduğu Eğitim-Bir-Sen iş bıraktı. Diğer sendikalar da bu eyleme destek verdi. Eğitim iş kolunda örgütlü bütün sendikaların iş bırakması, okulların tamamına yakınında eğitimin durmasına yol açtı. Eylemler nedeniyle memurlar polis arasında yer yer küçük çaplı arbede yaşandı.

Ankara'da eylem yapan KESK, Ziya Gökalp Bulvarı'nda toplandı. Buradan Sakarya Caddesi'ne doğru yürümek isteyen sendikaya izin verilmedi. Kamu-Sen ise Sıhhiye'de Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı. Burada yapılan protestonun ardından grup, yola çıkmak istedi. Yolun girişinde barikat kuran polisin izin vermemesi üzerine grup, barikata yüklendi. Polis ise biber gazıyla müdahale etti. Memur-Sen eylem için Güven Park'ı tercih etti. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Avrupa'nın en iyi büyüyen birinci ülkesi idik. Biz teklifleri sunduktan sonra Afrika ülkesi olduk. Avrupa ülkesi miyiz, Afrika ülkesi miyiz? Parayı verip vermeyeceğini maliye bakanı bilir ama, hiç kimse öğretmeni değersizleştirmesin, öğretmeni yok sayarak siyaset yapmaya kalkışmasın. Genelgelerle sendikacılık yaptık. Barajları aşa aşa toplu görüşme yaptık, hizmet kolunu yok sayarak önümüze getiren tasarıları da aşıp istediklerimizin yüzde 90'ına yasada yer vererek toplu görüşme hakkına kavuştuk. Ancak Toplu Görüşme Masası'nda insan emeğini alın terini dikkate alan bir anlayışla çalışmak yerine, 'bütçe disiplini-mali disiplin' gibi yanlış bakışlarla, diyalogda cömert ancak parada cimri anlayışıyla karşı karşıya kaldık." dedi. Öte yandan sendikaların il temsilcilikleri tarafından Türkiye çapında iş bırakma eylemi yapıldı.

12 Eylül 2010 referandumu ile memurlara toplu sözleşme hakkı tanınırken grev hakkı verilmedi. Bu nedenle kamu çalışanlarının yasal olarak greve gitme hakkı yok. Ancak sendikalar, fiilî durum oluşturarak grev yapıyor. Memurların eylemi, kanunlara göre cezayı gerektiriyor. Ancak yüz binlerce memura soruşturma açılması pratikte mümkün olmadığı için eylem yapanlara bir yaptırım uygulanamıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik de bu noktaya dikkat çekerek iş bırakan memurların hukuka uygun davranmadığını söyledi. Çelik, "İş bırakma iç hukukumuzda olmayan bir yaklaşım. Türkiye hukuk devleti ve mazeretsiz işe gelmemek bizim kanunlarımızda yok." dedi. Hükümetin teklif ettiği yüzde 3,5+4'ün bütçeye getireceği maliyetin 1,5 milyar olacağını belirtti. Çelik, Memur-Sen'in 7,5+7,5'lik zam talebininin ise 20 milyar TL'lik ilave maliyet getirdiğini söyledi. Bakan Çelik, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin yüzde 6,5 olduğuna dikkat çekerek, "Biz 7,6 verdik." dedi.

 

Memur için 74 milyona vergi yükü bindiremeyiz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, memur maaşları ödemesinin yıllık 100 milyar lira tuttuğunu ve memur maaşlarına verilecek her yüzde 1'lik zammın bütçeye 1 milyar lira ilave yük getirdiğini söyledi. 74 milyon vatandaştan toplanan vergilerden 3 milyon memurun maaşının ödendiğine dikkati çeken Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Şimdi eğer bütçe dengelerimizi sıkıştıracak bir noktaya gelirse bu iş (memura yapılacak zam), dönüp dolaşıp tekrar daha yüksek vergi toplamaya gider bu işin sonu. Memura daha fazla maaş ödemek için, bizim 74 milyondan daha fazla vergi almamız gerekecek. Burada da kuşkusuz adaleti sağlamamız gerekir. Kimse Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni daha fazla borç batağına sürükleme pahasına bir adım atmaya zorlamamalı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin bu hesabı yapması lazım. Bütçe çerçevesinde mümkün olduğunca kalarak ve makro dengelerimizi bozmayacak bir teklif verdiğimizi düşünüyoruz."

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 24.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM