BASINDAN YAZILAR
Polisler Emeklilerine Sendika Kurdurmalı / Ali Tezel - MuhasebeTR

Polisler Emeklilerine Sendika Kurdurmalı / Ali Tezel


Uzun süredir posta kutum polislerden gelen postalarla doluyor. Dertleri var, sorunları var; çözülmesini istiyorlar. Özellikle mesai ve derece-kademe-ek gösterge sorunları büyük ancak bunların çözümü örgütlenmekten geçer. Kendileri örgütlenemiyor doğru ama emeklileri örgütlensin; hak arama mücadelesine girsin

Evet, polisler çok çalışıyor, devlet memurunun mesaisinden fazla mesai yapıyorlar, aileleri ile tatil planı yapamazlar, ek gösterge sorunları var. Halen aldıkları paralardan sonra emekli olduklarında alacakları emekli aylığı arasında dağlar kadar fark var. Amirlerinin de makam-görev tazminatı sorunları var. Uzman olmuş polislere kamudaki uzmanlar gibi ücret de verilmez. İl müdürlerinin de sorunu var.

EMEKLİLİK SORUNLARI DA VAR
AK Parti iktidara gelinceye kadar polislerde emeklilik yaş haddi 52 idi. Yani mesleğe ne zaman girerse girsin bir polis 52 yaşına gelince emekli olurdu. Şimdi ise 2010 yılında yapılan yasa değişikliği ile bu yaş şartı 55 oldu. Yani, mesleğe 08.09.1999 günü ve sonrasında girmiş polisler artık 55 yaşına kadar polis olarak çalışmak zorundalar. Daha erken emekli olamazlar. Benzer şekilde 08.09.1999 ile 30.04.2008 arasında işe girmiş memurlardan erkekler 60, kadınlar da 58 yaşında, 01.05.2008 günü ve sonrasında memur olacak ve olmuş olanlar da kadın erkek fark etmez 65 yaşından önce emekli olamayacaklar.
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince gerek memurlar ve gerekse de memur emeklilerinin aylıkları aynı şekilde hesaplanır. Bu sebeple polisler madem dernek, sendika kuramıyorlar ve örgütlenemiyorlar... O zaman siz de emeklilerinize dernek veya sendika kurdurun ve isteklerinizi bu örgütler aracılığıyla yüksek sesle dile getirin. Bu arada istek ve dileklerini dile getirmek için yollara düşen diğer dernek ve sendikaları da iyi anlarsınız.

 

Grev yapan memura ceza vermek yürek ister

Milli Eğitim Bakanı, "İş bırakan öğretmenlere ceza yok, soruşturma yok" demiş. Sanki iş bırakan öğretmenleri destekliyor gibi gözüküyor ama işin esası o değil. Memura sendikasının talimatı ile iş bırakma cezası verseler, memur da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvursa 50 bin Euro tazminat kazanır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi unutulmasın. Geçmişte de memurlar, iş yavaşlatma ve durdurma eylemi yaptıklarında birkaç kere ceza aldılar. İş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti ve mahkeme, "Örgütlenme hakkı eylem hakkını da içerir; sendikaları eylem kararı almış ve memur buna uymuşsa, kendisine ceza verilemez" diyerek Türkiye'ye binlerce Euro cezalar verdi. Hükümet geçen yıl TCDD makinistlerinin, trenleri istasyonlarda durdurma eylemlerine ceza vermekten imtina etmişti. Zira, memurlara 50 bin Euro civarında tazminat ödemekten korkmuştu. Şimdi de korkuyorlar. Bu sebeple bizim kanunlarımıza göre memura grev yasak görünse de altına imza attığımız uluslararası yasalara göre memur da sendikası grev veya iş bırakma kararı almışsa greve gidebilir. İşi bırakabilir, işi yavaşlatabilir. Haklarında da hiçbir makam ve mevki soruşturma açamaz, keşke açsa ve ceza verse. Bu kere de 50 bin Euro tazminatı memurlar ceplerine koyarlar. Bakın memur 25 yıl çalışıp emekli olsa alacağı ikramiye 35 bin liradır yani 15 bin Euro ama tazminat olarak bunun 3 katını alır. Hadi sıkıysa grev yapan öğretmene, memura ceza verin de görelim.

(Kaynak: Haber Türk | 24.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM