BASINDAN YAZILAR
SGK'lı Hastalar Ve Özel Hastaneler - MuhasebeTR

SGK'lı Hastalar Ve Özel Hastaneler

 24 Nisan 2012 tarihli yazımda, "Bazı özel hastaneler neden fatura vermez?" diye sormuştum. İtiraf edeyim, meslek hayatımda hiçbir yazıya bu kadar tepki almamıştım. Sektördeki mağduriyet, bildiğimin ve tahmin ettiğimin çok ötesindeymiş meğer.

 

Çok sayıda okuyucumuz, hastane isimleri de vererek başından geçen olayları anlatıyor. Kıt kanaat geçinen insanların hasta düşüp bir de hastane kapılarında bu tür muamelelere maruz bırakılması, 2012 Türkiye'sinde gerçekten acı verici.

Bundan daha kötüsü ve düşündürücü olanı ise hastalardan (yasak olmasına rağmen) haksız yere para almayı ve faturasını da vermemeyi savunan insanların çıkması. Şu hale bakın...

Neyse ki, bu yazımdan bir ay kadar sonra SGK, web sitesi üzerinden SGK'lıları bilgilendirmeye başladı. Artık vatandaş, ilave ücret ödemesi gereken sağlık hizmetlerini ve tutarını sorgulayabiliyor.

SGK'nın her branş için özel sağlık kuruluşlarıyla yaptığı paket anlaşması var. Bu pakette sadece doktorla konuşma yok. Muayeneyi tamamlayacak pek çok tahlil ve tetkik de içinde. Mesela dahiliye için muayeneye gittiniz, sizden kan şekeri ya da kolesterol tahlili istendi. Para ödemeyeceksiniz. Çünkü muayene için alınan paket ücrete, pek çok tahlil dahil.

Eğer pakette olmayan bir tetkik gerekiyorsa (Yani EK 10/C isimli listede yazılı işlemlerden biri yapılıyorsa) SGK, özel hastaneye bunun için belli bir ücret ödüyor. Hasta ise sağlık kuruluşunun tıp merkezi ya da 1. sınıf hastane olması durumuna göre, SGK'nın ödediği tutarın yüzde 30 ile 90'ı arasında ödeme yapıyor.

Örnek verelim: Adı ve markası ne olursa olsun birinci sınıf bir özel hastaneye gittiniz, doktor paket ücrete dahil olmayan "803970" kodlu "BT, Kantitatif Tomografi" istedi. Bunun için SGK 59 TL 40 kuruş ödeyecek. Siz de onun yüzde 90'ını yani 53 TL 46 kuruş ödeyeceksiniz. Bu, SGK'lıdan bu işlem için istenebilecek en yüksek tutar.

İşte bu işlemlerin ve detayının görülebileceği sayfayı SGK, bir süre önce hizmete açtı. www.sgk.gov.tr adresine girip sağ üst köşedeki E-SGK butonuna tıklıyorsunuz. Karşınıza çıkan sayfada da sol üst köşedeki Özel Sağlık Hizmet Sunucuları (SHS) butonuna tıklıyorsunuz. Diğer yönlendirmeler burada mevcut.

Ek ücret talep edilen işlemi, ister "işlem adı", isterseniz "işlem kodu" (Bunu müracaat ettiğiniz kuruluştan da isteme hakkınız var) ile sorgulayabilirsiniz.

Tek eksik, pakete hangi işlemlerin dahil olduğu veya ilave ücret gerektiren işlemlerin neler olduğu liste halinde verilmemesi. Umarız SGK, bu çok önemli eksiği de tamamlar.

Pakete dahil işlemlerden para talep etmek veya paket dışında olup ilave ücret gerektiren işlemlerden fazla ücret almak yasak. O yüzden, ödeme yapmadan önce, işlem dökümlerini gösteren belgenin ve faturanın istenmesi hayati önem taşıyor.

Özel sağlık kuruluşları, ek ödemelerle ilgili olarak, SGK'nın öngördüğü şekilde düzenlenmiş bir belgeyi hastaya vermek zorunda. Bildiğimiz klasik fatura değil bu. Bu belgeye, "SHS ilave ücret tavan oranı"ndan yapılan "işlemin adı", "SUT kodu" ile hastaya ve SGK'ya fatura edilen tutara kadar her şeyin açıkça yazılması gerekiyor.

Bu konudaki hüküm çok net. 25 Mart 2010 tarihli ve 27532 sayılı mükerrer Resmî Gazete'de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nin "İlave Ücret Alınması" başlıklı 3.3.1. numaralı maddesinin 6. fıkrası aynen şöyle:

"Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, aynı başvuru numarası altında hastaya yapılan işlem bedellerinin toplamı 100 TL'yi aşıyorsa, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir, şekli Kurumca belirlenecek bir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek zorundadır. Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorundadır."

Bu belgeyi vermemek için bazılarınca gösterilen en sağlam gerekçe şu: "Hastadan fazla para almazsak ayakta kalamayız". İyi de sektördeki büyüme hızı zarara değil yüksek kârlara işaret ediyor. Ayrıca kâr amacıyla kurulmuş özel bir teşebbüs zarar edeceği bir anlaşmaya her yıl imza atar mı? Eğer gerçekten sıkıntı varsa, hastalardan kanunsuz tahsilat yapmak yerine sözleşmeyi imzalamamak daha ahlaki bir tavır olmaz mı?

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 01.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM